Σπουδές
Το Τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου στοχεύει στην εμπέδωση του αντικειμένου της Γεωγραφίας ως επιστημονικό πεδίο κομβικής σημασίας στην ευρύτερη Ακαδημαϊκή κοινότητα και την ελληνική κοινωνία. Μέσα από τη συνεπή και ποιοτική λειτουργία του αποσκοπεί στην ανάδειξη του Τμήματος ως πρότυπο γεωγραφικής εκπαίδευσης και έρευνας ανταποκρινόμενο στις ανάγκες τις σύγχρονης κοινωνίας. Η εκπαιδευτική διαδικασία βασίζεται σε σύγχρονες μεθόδους εκμάθησης, συνδυάζοντας τη θεωρητική προσέγγιση με τις εμπειρικές εφαρμογές και τις μελέτες περίπτωσης, εμπλουτίζεται με εκπαιδευτικές εκδρομές και έρευνες πεδίου και συμπληρώνεται με τηλεκπαίδευση μέσω της πλατφόρμας e-class. Το Τμήμα ενθαρρύνει την κινητικότητα των φοιτητών μέσω της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα Εrasmus+ και την απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας μέσω της πρακτικής άσκησης.
Το πρόγραμμα σπουδών στο Τμήμα Γεωγραφίας αποτελείται από δύο φάσεις. Η πρώτη φάση καλύπτει τα 5 πρώτα εξάμηνα σπουδών και αποτελείται αποκλειστικά από υποχρεωτικά μαθήματα κορμού που εισάγουν τους φοιτητές στις ουσιώδεις έννοιες της γεωγραφίας και τους βοηθούν να αποκτήσουν τις βασικές δεξιότητες. Η δεύτερη φάση η οποία καλύπτει τα τρία τελευταία εξάμηνα σπουδών αποτελείται κυρίως από μαθήματα επιλογής. Πρόκειται για μαθήματα εμβάθυνσης, τα οποία ομαδοποιούνται στις εξής θεματικές: (α) φυσική γεωγραφία, (β) ανθρώπινη γεωγραφία, (γ) σχεδιασμός του χώρου και (δ) γεωπληροφορική.
Με την ολοκλήρωση των σπουδών του, ο απόφοιτος του Τμήματος Γεωγραφίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου έχει αποκτήσει γνώσεις και δεξιότητες που του επιτρέπουν να δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά στο Δημόσιο, Ιδιωτικό και Κοινωνικό τομέα, όπως Κεντρικό κράτος, Οργανισμοί Δημοτικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, Επιχειρήσεις με εθνικό-περιφερειακό δίκτυο, Σύνδεσμοι επιχειρήσεων, Εταιρείες και γραφεία μελετών, Μέση Εκπαίδευση (ΠΕ04.05, με εξετάσεις), Επιστημονική Έρευνα και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.
Το Τμήμα προσφέρει επίσης ένα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών (ΠΜΣ) με τίτλο «Εφαρμοσμένη Γεωγραφία και Διαχείριση του Χώρου» και τρεις κατευθύνσεις: «Διαχείριση Φυσικών και Ανθρωπογενών Καταστροφών», «Χωρικές Πολιτικές και Ανάπτυξη στην Ευρώπη» & «Γεωπληροφορική».