Ανάπτυξη Εφαρμογών Γεωπληροφορικής
Εξάμηνο: 6o, 8o | Επιλογής | ECTS: 5.0
Διδάσκων: Δεν προσφέρεται κατά το τρέχον Ακαδ. Έτος
Αντικειμενικός Στόχος Μαθήματος
Στόχος του μαθήματος είναι να εισάγει τους φοιτητές στην ανάπτυξη εφαρμογών ηλεκτρονικών υπολογιστών (ανάπτυξη λογισμικού) με τομέα εφαρμογής τη χωρική ανάλυση και τη γεωπληροφορική και να εμβαθύνει τις γνώσεις τους στον στατιστικό προγραμματισμό.
Παράλληλα ενημερώνει τους φοιτητές για τις δυνατότητες οπτικοποίησης χωρικών δεδομένων με τη συγγραφή κώδικα. Οι τεχνικές γνώσεις που αποκτά ο φοιτητής αφορούν την ανάπτυξη λογισμικού στη γλώσσα προγραμματισμού R για την υλοποίηση αλγορίθμων Στατιστικής, Χωρικής Ανάλυσης και διαχείριση δεδομένων με αρχές Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών. Αυτό γίνεται ώστε να επιλύονται εργασίες που δεν παρέχονται απαραίτητα σε αντίστοιχα εμπορικά λογισμικά.
Περιεχόμενα Μαθήματος
– Οι αρχές σχεδίασης λογισμικού
– Η σημασία στη φιλικότητα ενός λογισμικού για το χρήστη του
– Αντικειμενοστραφής προγραμματισμός
– Εισαγωγή στην Γλώσσα Στατιστικού Προγραμματισμού R
– Μεταβλητές, τύποι δεδομένων και πίνακες
– Εντολές υπόθεσης, επανάληψης και ρουτίνες
– Συναρτήσεις
– Οπτικοποίηση χωρικών δεδομένων με τη βιβλιοθήκη rgdal
– Οπτικοποίηση δεδομένων με τη βιβλιοθήκη ggplot
Διδασκαλία-Αξιολόγηση
Τρίωρα μαθήματα που περιλαμβάνουν είτε θεωρία είτε πρακτικές ασκήσεις τα οποία πραγματοποιούνται στο εργαστήριο υπολογιστών.
Εξέταση μαθήματος:
Γραπτές εξετάσει ή ατομική εργασία. Η ατομική εργασία περιλαμβάνει ανάπτυξη λογισμικού και κείμενο σε μορφή άρθρου ή εγχειριδίου χρήσης ως 2,000 λέξεις (για το 80% του βαθμού) και παρουσίαση της εργασίας αυτής και εκτέλεση του κώδικα σε πραγματικό χρόνο (για το υπόλοιπο 20% του βαθμού).