Τρωτότητα και Διακινδύνευση: Πρόληψη και Ετοιμότητα
Εξάμηνο: 1o | Υποχρεωτικό | ECTS: 7.5
Κατεύθυνση: Φυσικές Καταστροφές
Διδάσκουσα: Σαπουντζάκη Καλλιόπη
Εξάμηνο: 1o | Υποχρεωτικό | ECTS: 7.5
Κατεύθυνση: Φυσικές Καταστροφές
Διδάσκουσα: Σαπουντζάκη Καλλιόπη
Το μάθημα στοχεύει αρχικά στην κατανόηση και εμβάθυνση στην πολύπλοκη και πολυδιάστατη έννοια της τρωτότητας ως συστατικού των κινδύνων που απειλούν τις κοινωνίες, στον προσδιορισμό των παραγόντων που την επηρεάζουν, στις ποσοτικές και ποιοτικές προσεγγίσεις (στο χώρο και το χρόνο) της ανθρώπινης, κοινωνικής, οικονομικής, θεσμικής, τεχνικής και γεωγραφικής τρωτότητας.
Στοχεύει επίσης στην εξοικείωση των φοιτητών με τις μεθόδους, τα βήματα, τις διαδικασίες, τις πολιτικές και τα μέτρα μείωσης της τρωτότητας με προγράμματα και μέτρα ετοιμότητας αλλά και μακροπρόθεσμες στρατηγικές πρόληψης, όπως αυτές της κατάλληλης ρύθμισης των χρήσεων γης.
Στους στόχους του μαθήματος συμπεριλαμβάνεται η αναζήτηση του ρόλου της προσαρμοστικότητας αλλά και της αντίληψης κινδύνου στις διακυμάνσεις της τρωτότητας.
Σε αυτό το πλαίσιο αναλύεται και ερμηνεύεται το ιστορικό των θεωριών και πρακτικών από τα παραδοσιακά σχήματα διαχείρισης των κινδύνων και καταστροφών (με λιγότερη ή περισσότερη έμφαση στα έργα περιβαλλοντικής μηχανικής) μέχρι τα σύγχρονα σχήματα διακυβέρνησης των κινδύνων.
Το μάθημα περιλαμβάνει τις ακόλουθες ενότητες: Η έννοια της τρωτότητας και της διακινδύνευσης ιστορικά, το φάσμα των σύγχρονων κινδύνων και οι δυσκολίες στην αντιμετώπισή τους (φυσικοί, περιβαλλοντικοί, τεχνολογικοί κίνδυνοι), μορφές και φορείς τρωτότητας, τρωτότητα μακρο- και μικρο-κλίμακας, τρωτότητα παραγωγικών δομών, μηχανισμών διοίκησης, ατομικών δρώντων, δραστηριοτήτων, επιχειρήσεων, νοικοκυριών.
Τεχνικών υποδομών και γραμμών ζωής, το συμπεριφορικό, οικολογικό, και στρουκτουραλιστικό μοντέλο στη θεώρηση της τρωτότητας και της διακινδύνευσης, η ανατομία της τρωτότητας και οι έννοιες της έκθεσης, της αντίστασης και της προσαρμοστικότητας, οι τεχνικές εκτίμησης της τρωτότητας και της διακινδύνευσης, οι επιλογές στην αντιμετώπιση των καταστροφών και την προσαρμογή στους κινδύνους, το ζήτημα της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας (trust and credibility) στη σχέση μεταξύ της επιστημονικής κοινότητας.
Των μηχανισμών λήψης αποφάσεων και του γενικού κοινού, η έννοια της Κοινωνίας του Κινδύνου (Risk Society), η συστηματική ενσωμάτωση του σχεδιασμού πρόληψης / μετριασμού στον αναπτυξιακό σχεδιασμό, οι πολιτικές μετριασμού των πλημμυρικών καταστροφών, οι πολιτικές μετριασμού των σεισμικών καταστροφών, οι δασικές πυρκαγιές σε περιοχές μείξης δασών-οικισμών και οι πολιτικές πρόληψης των δασικών πυρκαγιών, παραδείγματα προγραμμάτων πρόληψης από τον ελληνικό και διεθνή χώρο , η διακυβέρνηση των Κινδύνων (Risk Governance).
Η διδασκαλία πραγματοποιείται με 2ωρες παραδόσεις θεωρίας και παράλληλη πρόσθετη φροντιστηριακή υποστήριξη (για τη σύνταξη ατομικής ή ομαδικής εργασίας) σε εβδομαδιαία βάση.
Η αξιολόγηση βασίζεται στην επίδοση του/της φοιτητή/ριας, όπως τεκμαίρεται από την προφορική παρουσίαση (ppt presentation)(σε 2 φάσεις) της εργασίας αλλά και την γραπτή/έντυπη εκδοχή της που υποβάλλεται στο τέλος του εξαμήνου (100% του βαθμού).
Το μάθημα είναι διαθέσιμο και μέσω της πλατφόρμας eclass (http://eclass.hua.gr/courses/GEO163/).
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΝΩΝ ΚΙΝΔΥΝΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ
1o Εξάμηνο | Χειμερινό
2o Εξάμηνο | Εαρινό
3o Εξάμηνο | Χειμερινό
ΧΩΡΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
1o Εξάμηνο | Χειμερινό
2o Εξάμηνο | Εαρινό
3o Εξάμηνο | Χειμερινό
ΓΕΩΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ
1o Εξάμηνο | Χειμερινό
2o Εξάμηνο | Εαρινό
3o Εξάμηνο | Χειμερινό
Τμήμα Γεωγραφίας
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Λεωφ. Ελ. Βενιζέλου, 70
GR-176 76 Καλλιθέα | Αθήνα
Γραμματεία Προπτυχιακού:
t: +30 210 95 49 150
t: +30 210 95 49 151
f: +30 210 95 49 376
E-mail: geosec@hua.gr
Γραμματεία Μεταπτυχιακού:
t: +30 210 95 49 325
f: +30 210 95 49 376
E-mail: geosecpost@hua.gr
Ο παρακάτω δεσμός οδηγεί στον μητρικό ιστότοπο του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου.